Träningsresa med Mårten Nylen och Tanja Djelevic

Mårten, jag och Tanja efter veckans sista träningspass 💙

Jag sitter nu hemma igen efter en fantastisk vecka på Kreta. Jag tänkte jag skulle försöka få ner mina tankar här innan detaljerna glöms och jag bara minns morgondoppen i Medelhavet och värmen från all gemenskap vi fick! Och lista lite anledningar varför du också ska åka på en träningsresa!

Hotellet

Poolen jag hängde mest vid på Ostria Resort & Spa

Det finns såklart förväntningar före man åker iväg. Jag hade studerat resorten Ostria resort & spa ordentligt och den såg väldigt bra ut både på hemsidan och instagram. Jag kan säga att mina förväntningar levdes upp till med besked. Varje hörn av den här stora resorten utanför Ierapetra var välplanerat och vackert. Vi hade väldigt roligt åt oss själva dom första dagarna för allt var så stort så vi gick vilse ganska ofta. Mina antal steg första dagen låg på 14000 och det var bara när jag rört mig på resorten. Mitt hotellrum var stort och med balkong mot havet. Det fanns flera restauranger, barer och en Creperia. Maten i buffén var helt otrolig också. Alla möjliga grönsaker, ostar, kött, pizza, oliver och bakverk. Inte tråkigt! På hotellet ordnades också mycket träningspass åt gästerna och det fanns fotbollsplan, minigolfbana, boule-bana, tennis och bågskyttebana också. Det gick bra att hålla sig sysselsatt. Gym och spa ingick inte i all inclusive men fanns om man ville ha. Servicen var fin och personalen hjälpte verkligen till när man behövde hjälp. Full poäng alltså!

Träningen

På en träningsresa ska väl träningen vara i fokus och ja, den är en stor del men inte allt. Jag som har en hel del träningserfarenhet av många olika slag vis det här laget så var kanske inte mest ut efter ny inspiration kring övningar eller sånt utan mer ut efter att få ta del av tränarna Mårten och Tanjas tankar och filosofi kring hälsa. De är båda två profiler jag följt i över 10 år så jag visste ändå en del. Jag har träffat Mårten tidigare men aldrig testat hans träning.

Tanjas träning under veckan fokuserade på rörlighet och vi fick med oss en arsenal med övningar som kommer ge livskvalite om vi fortsätter göra dom. Hon sitter på mycket kunskap och jag är jättetacksam att fått ta del av hennes träning. Jag började idag med att göra en rörlighets-serie som vi gjorde varje uppvärmning och tänkte fortsätta med det nu som morgonrutin. Tanja bjöd också på tips hon fått av sjukgymnaster kring ländryggsproblematik som jag tog till mig och ska utvärdera. Jag har haft problem i det området i många år så om det här gör saken bättre kommer jag bli helt såld. Jag älskar rörlighetsträning och efter en vecka med det i fokus känner jag hur bra kroppen mår och jag är möjligtvis ännu mer övertygad om hur viktig den är.

Elin, Mårten och Tanja var instruktörerna

Mårten stod för svetten och pulsen den här veckan. Deltagarna på den här resan var oftast äldre än mig och jag gissar medelåldern låg på 55 år. Mårten hade ett pass som heter Smart träning där han lade tyngden på att alla skulle jobba på egen nivå. Han gav flera varianter på övningar så att dom som ville ha det utmanande valde tyngre och tvärtom. På det sätter kunde de med ”krigsskador” träna på en stol och andra dra burpees på golvet. Ingen behövde känna sig bortglömd och det är väl precis det ett fint gruppträningspass ska vara där deltagarnas utgångsläge skiljer så mycket från varann.

Det jag vet är att flera önskade att resan innehöll ett riktigt gris-pass vilket vi inte riktigt fick. Sista passet skulle ha haft möjlighet om det höll på lite längre kanske. Jag håller till viss del med men vet också att jag pressade inte max på Mårtens pass för jag var inte helt frisk. Det fanns utrymme för mig att ta i mer för att uppleva gris-känslan. Att ett pass är riktigt asjobbigt är heller inte ett betyg för att träningen är bra. (Men det är ju skönt) Jag tyckte att det fanns mycket utrymme att utföra rörelserna med kvalité och göra allt så bra som möjligt.

En liten välkomnande bonus var att Mårten även klämde in lite löpskolning med en kvarts teori och sen fick vi feedback på vår löpteknik!

Varje dag hade vi också vattengymnastik före lunchen. Den hade vi med Elina som var en väldigt karismatisk och rolig instruktör! Det var ett roligt pass som gav möjlighet att skratta med alla resedeltagare.

Allt annat runt omkring

Vi skojade inte med våra morgonrutiner. Vi började första dagen med morgonpromenad kl 8:00 men redan andra dagen höll Tanja en morgonstretch i soluppgången och vi fortsatte med det resten av veckan. Efter ett par dagar lade vi till morgondopp i havet och att se på när solen poppade upp ur havet där kring kvart över 7. Helt amazing! Jag minns inte att jag sett en soluppgång på det där viset tidigare.

Programmet var bra organiserat men det var också väldigt rörligt och ändrades och anpassades vid behov. Det gillar jag – att man läser in gruppen är och testar sig fram kring vad som är bäst. Emma och Elina var resans koordinatorer och dom såg verkligen till att allt funkade smidigt.

Mellan passen hann vi solbada, bada i Medelhavet, åka in till Ierapetra-centrum eller tupplura på hotellrummet. Det var inget tvång att delta i alla pass utan alla fick vara vuxna människor och välja själva.

Resan bjöd också på varsin workshop med Tanja och Mårten och även två tillfällen med frågor kring träning men också lite Biggest loser-snack från de säsonger Mårten och Tanja var coacher. Gillade att alla instruktörer var med som vanliga deltagare och bjöd på sin kunskap under hela vecka . Närsom fick man sätta sig ner och prata och fråga något.

Lokalen vi hade ett par workshops

För vem passar träningsresor?

Först av allt behöver du tycka om människor för en planerad träningsresa handlar om att umgås och bjuda till lite av dig själv. Den resan jag åkte på krävde inte träningserfarenhet alls, men gör din research före vad som förväntas.

Du behöver gilla aktiviteter och ha viljan att utvecklas och våga testa nya saker.

Anpassningsbar och glad är också praktiska egenskaper! På det stora hela räcker det. Vi hade ett par äldre damer med som tränade med stol, axelskador och halvfungerande kroppar och dom hade också det bra! Bidrog massor med energi med sin tant power 😊

Åker du på träningsresa för att gå ner i vikt eller nåt sånt så välj inte Grekland eller all inclusive-bufféer. Som tips. 😉 Om du däremot letar inspiration till hälsosammare träningsvanor så är en träningsresa helt värd att åka på!

Ibland kan det kännas svårt att lämna landet samma samma. Men glöm då inte att förändring skapar förändring och utanför samma samma vi hittar alla nya vägar och sätt

Mårten Nylen

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.